Genel Müdürümüz Dr. İbrahim Yavuz Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Mehmet Fatih Kacır'ı Makamında Ziyaret Etti

Antalya Teknokent Genel Müdürümüz ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanımız Dr. İbrahim Yavuz, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır'ın makamında bir araya geldi. Dr. İbrahim Yavuz, Sayın Kacır'a Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği tarafından gerçekleştirilecek proje ve faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulundu. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği faaliyetleri kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yöneticilerine ve personeline yönelik eğitimler, programlar, toplantılar düzenlediklerini belirterek Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ile çalışmalarına devam edeceklerini ifade eden Sayın Yavuz, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin yönetim kalitesinin artırılması ve yetkinliklerinin geliştirilmesi için yeni projeler hayata geçireceklerini belirtti.

Genel Müdürümüz Dr. İbrahim Yavuz Teknokent firmalarının, yönetici şirketlerinin ve Ar-Ge personellerinin sorularını ve vergi istisnası süreçleriyle ilgili konuları Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır'a iletti.

TGBD Yönetim Kurulunun toplantısında son günlerde, ülkemiz kamuoyunda ve basında yer alan vergi düzenlemeleri taslağında geçen "Teknoparklarda kazanç istisnasının kaldırılması ve Ar-Ge personellerine uygulanan ücret istisnasına üst limit getirilmesi" hususunda değerlendirme yaptılar.

Gündeme gelen düzenlemede yer alan konuları özellikle Teknoloji Geliştirme Bölgeleri açısından değerlendirdiklerinde: Sayıları 102'ye ulaşan teknoparkların; 10.547 firma, 2.935 Kuluçka firması ve toplam 111.638 personel ile Ülkemizin yazılım, bilişim, savunma sanayii, elektrik-elektronik, biyoteknoloji, sağlık, gıda, tarım, dijital dönüşüm enerji ve diğer ilgili alanlarda Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin en önemli merkezleri olduklarını, Ar-Ge ve inovasyon ile elde edilen ürünlerin ticarileşmesi sonucu teknokent firmalarının toplam satışı 476 Milyar liraya, toplam ihracatının ise 10.6 milyar dolara ulaştığını belirttiler. Ülkemizin Ar-Ge ihracatının en yüksek gerçekleştiği alanlar Teknokent firmaları ve Ar-Ge merkezine sahip şirketler olduğunu, bu ekosistemin oluşmasında en büyük faktörlerden birisinin firmalara, öğrencilere, akademisyenlere ve girişimcilere sağlanan altyapı ve teşvikler olduğunu ifade ettiler. Bu kapsamda ülkemizin orta vadeli programı, Cumhurbaşkanlığı Programı, 12. Kalkınma Planı, Dijital Dönüşüm, Yapay Zeka ve Siber Güvenlik stratejisi, 1 Milyon İstihdam, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi, TURCORN 100 Programı, Dijital Devlet–Dijital Türkiye Stratejisi ve özellikle Milli Teknoloji Hamlesi programı da göz önüne alındığında önümüzdeki süreçte Teknokentlerin ve Ar-Ge merkezlerinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladılar. Yapılan görüşmelerde bahsi geçen düzenlemelerin hayata geçirilmesi durumunda teknoparklarda yer alan girişimci ve firmaları olumsuz yönde etkileyeceğini, tüm Teknoloji Geliştirme Bölgelerin yetkilileri ile görüş alışverişinde bulunarak, bahsi geçen düzenlemelerle ilgili başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ilgili kurum ve kuruluşlarla istişare sürecini yürütüyor, gelişmeleri takip ettiklerini belirttiler.

Dr. İbrahim Yavuz, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneğinin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri arasında iş birliklerinin sağlanması noktasında önemli bir role sahip olduğunu ifade ederek, Teknoloji Geliştirme Bölgeleriyle ilgili mevzuat çerçevesinde çeşitli konularda sağlanan vergi teşvikleri, mali uygulamalar ve usuller hakkında birçok bilgilendirmenin gerçekleştirildiği toplantılar organize ettiklerini belirtti. Bu iş birliğinin Teknokentlerin sürdürülebilir büyümesini ve rekabet gücünü artırarak, ülkenin ekonomik ve teknolojik kalkınmasına katkı sağladığının önemini vurguladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, Teknokentler, Türkiye'nin teknolojik gelişimini ve inovasyon kapasitesini artırmak için önemli merkezlerdir. Bu merkezler, sadece yerel değil, uluslararası düzeyde de büyük başarılara imza atarak Türkiye'yi teknoloji dünyasında daha ileriye taşıdığını belirterek, Ülkemizin farklı bölgelerinde yer alan teknokentler de yaşanan gelişmelerin hem ulusal hem de uluslararası arenada ne kadar aktif ve etkili olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Genel Müdürümüz Dr. İbrahim Yavuz, Bakanımızın Teknokentlere ve Ar-Ge merkezlerine sağlanan desteklerin ve hedeflenen projelerin en güçlü şekilde devamı noktasında gösterdiği hassasiyeti ve desteği motivasyonumuzu daha da artırdığını ifade ederek, kendilerine teşekkürlerini sundu.