Dışişleri Bakanımız Sn. Mevlüt Çavuşoğlu Antalya Teknokent'te

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile söyleşi gerçekleştirildi. Girişimci ve öğrencilerin sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Aksu'daki EXPO alanına Akdeniz Üniversitesi'nin de dahil olduğu bir modelle Teknoloji Vadisi kurulmasını planladıklarını anlattı.

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile söyleşi gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent'te yapılan buluşmaya Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan, Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, öğretim üyeleri, Antalya Teknokent firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Üniversiteye sık sık ziyarette bulunup öğrencilerle ve öğretim üyeleriyle buluştuğunu belirten Bakan Çavuşoğlu “Rektörümüzle üniversitemizin daha da gelişmesi için görüş alışverişinde bulunuyoruz. Ortaya koydukları vizyon ve projelere elimizden gelen desteği veriyoruz. Bugün Türk'ün yaratıcılığını ve maharetini dünyaya duyuran girişimciler ve uzmanlarla bir araya gelmekten de ayrıca memnuniyet duyuyorum.” dedi.

ANTALYA'YI TEKNOLOJİ MERKEZİ YAPACAĞIZ

Teknokentlerin hem altyapı, hem de insana yatırım yapan bir anlayışın eseri olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Bundan beş yıl önce 2018 yılında yine buradaydım. Antalya Teknokent'i Türkiye'nin önde gelen teknoloji ve girişim merkezlerinden biri haline getireceğiz hedefinize destek vermiştik. Bugün baktığımızda Türkiye'de 98 teknokentin içinde 7. sırada. Yedi Antalya için sembolik bir rakam olsa da bize ilk üç yakışır bunu da başaracağınıza inanıyorum. Antalya'yı teknoloji merkezi yapacağımızı da söylemiştik. Bu konuda da adım adım ilerliyoruz. Ar-Ge 5 binamız tamamlandı. Antalya Teknoloji Vadisi Projesi ile burası yerli ve milli havacılık ve uzay teknolojilerinin önemli merkezlerinden biri haline gelecek. Yapılan 25 yıllık anlaşmayla şimdi TUSAŞ ve milli muharip uçağımızın yazılımları burada yapılacak savunma sanayine doğrudan katkıda bulunacak. Daha önce Teknokent'te katıldığım bir toplantıda Japonya'dan buraya gelen yazılım firmaları olduğunu görmüştük, yeni dostlarımız da gelmiş. Teknoloji devi, bilişim devi Japonya'nın Antalya'ya gelip buraya yatırım yapması da ülkemizin potansiyelini gösteriyor.” diye konuştu.

10 OTELDEN 8'i TEKNOKENTTE GELİŞTİRİLEN YAZILIMI KULLANIYOR

Sadece savunma sanayi değil Teknokent'te geliştirilen yazılımların da çok yaygın bir şekilde kullanılmaya başladığını belirten Bakan Çavuşoğlu, özellikle turizm sektörünün bu yazılımlardan çok faydalandığını Antalya'da bulunan her 10 otelden 8'nin Teknokent'te geliştirilen yazılımı kullanmasının takdire şayan olduğunu ifade etti. Aksu'da 1200 dönümlük arazide kurulacak Antalya Tarım Teknokenti'ni de çok önemsediklerinin ve desteklediklerinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “Çiftçi çocuğuyum. O günün teknolojisi oldukça sınırlıydı. Şimdi Teknokentimiz önemli çalışmalar yapıyor. Tohum Teknoloji Merkezi çalışmaları bizim önem verdiğimiz bir alan. Artık kendi tohumumuzun yüzde 90'ını kendimiz üretiyoruz. 150'ye yakın ülkeye de ihracat yapıyoruz. Bu çok önemli bir gelişme. Eskiden kullandığımız tohumun büyük bölümünü Hollanda ve İsrail gibi ülkelerden ithal ediyorduk. Şimdi Latin Amerika dahil çok sayıda ülkeye ihracat yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTEDEN UZAK BİR TEKNOLOJİ VADİSİ BAŞARILI OLMAZ

EXPO alanını teknoloji vadisine dönüştürmenin ve burayı üniversite ile bütünleştirmenin önemini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Biliyorsunuz EXPO alanı için farklı projeler ortaya çıktı. Biz buranın en verimli şekilde kullanılması için bir Teknoloji Vadisi'ne dönüştürülmesi gerekliğini söyledik. Teknoloji ve Sanayi Bakanımız Mustafa Varank'a da anlattık. Kendileri de ilgi duydu, şu an da bakanlığımız bir çalışma yapıyorlar. Tabii burayı üniversite ile bütünleştirmemiz lazım. Üniversiteden uzak bir Teknoloji Vadisi başarılı olmaz. Biz her zaman diyoruz, şehirle bütünleşmiş bir üniversite çok önemli. Eğitim kurumlarımıza da şehrin sahip çıkması o kadar önemli. Özellikle bilim ve teknolojiyi üniversitemizin çatısı altında geliştirmek çok daha faydalı olacaktır, daha verimli olacaktır.” şeklinde konuştu.

BAŞARI GRAFİĞİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ise Antalya Teknokent'in gösterdiği gelişimi anlatarak, Genel Müdür Dr. İbrahim Yavuz ve teknokent firmalarına teşekkür ederek konuşmasına başladı. Özellikle son dönemde savunma sanayisi alanında yapılan atılımın önemine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Özkan, “Başta Sayın Mevlüt Çavuşoğlu Bakanımızın ve yine Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank'ın destekleriyle savunma sanayisi alanında yaptığımız iş birlikleri geleceğe yönelik beklentilerimizi artırıyor. Bildiğiniz gibi Milli Muharip Uçak projesi kapsamında savunma sanayimizin öncü kuruluşu TUSAŞ ile iş birliği yapıyoruz. Geçen yıl TUSAŞ Milli Muharip Uçak Ar-Ge Ofisi'nin açılışını gerçekleştirmiştik. Geçen ay da yine TUSAŞ ile Ar-Ge Binası inşaatı için yeni imzalar atıldı. Ayrıca Ukrayna'nın önde gelen havacılık şirketi FED Havacılık A.Ş.'nin çalışmaları da yine Teknokent bünyemizde sürüyor. Teknokent'imizin son yıllarda gösterdiği bu yükseliş aslında Türkiye Yüzyılı hedefiyle yürütülen yerli ve milli sanayi hamlesinin en somut örneklerinden bir tanesi.” dedi.

YENİ ÇAĞI YAKALAMAK İÇİN TEK YOLUMUZ ÜRETMEK

Dünyayı yeniden şekillendiren teknolojinin varacağı boyutun ve buna bağlı yaşanacak gelişmelerin hem hayal gücünü zorladığına hem de heyecanlandırdığına değinen Rektör Özkan, “Ülke olarak bu yeni çağı yakalamak için tek yolumuz üretmek. Çok sevdiğim bir söz var. “Taklit eden hep bir adım geride olmaya mahkumdur” diye. Bizim taklit ve takip edilen işlere imza atmaya ihtiyacımız var. Çok şükür bunun örneklerine özellikle sağlık alanında üniversite olarak imza attık. Dünyanın ilk rahim naklini yaparak dünyada bu alanda öncü olduk. Bizim ameliyatımız model alınarak onlarca nakil yapıldı. Akdeniz Üniversitesi olarak öncü karakterimize uygun çalışmalar sadece nakillerle sınırlı değil. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleriyle biyoteknoloji, rejeneratif tıp ve kök hücre alanında çalışmalar yürüteceğimiz İleri Sağlık Araştırmaları adlı altyapı projemizi hayata geçirdik. Bu kapsamda son yaşanan bir gelişmeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Üniversitemiz Sağlıkta Dijital Teknolojiler başlığı ile YÖK'ün açıkladığı öncelikli alanlarda uzmanlaşan 25 üniversite arasında yer aldı. Bu öncelikli alan misyonumuz doğrultusunda aldığımız destek bizlere daha da güç kazandıracak.” açıklamasında bulundu.

ANTALYA KALİFORNİA GİBİ BİR YAZILIM MERKEZİ OLABİLİR

Öğretim üyelerine ve girişimcilere çağrıda bulunan Rektör Özkan, “Sağlık teknolojisi alanında yapılacak çalışmalar konusunda sizlerin de desteğini istiyorum. Bu anlamda ne kadar çok proje gelirse büyük bir keyifle destekleyeceğiz. Antalya çok önemli bir lokasyon çok güzel bir havalimanı var. Muhteşem bir havası coğrafyası var. Zaten üniversite güzel bir üniversite. Teknokent'in olduğu lokasyon çok önemli bir yerde. Bu anlamda Antalya, Akdeniz Üniversitesi neden yazılımda bir merkez olmasın. Artık İstanbul'a alternatif Antalya olabilir. Biz de bunu hayal ediyoruz. Burası bir blockchain merkezi olabilir mi? Sizlerin ve Cumhurbaşkanımızın desteği ile Antalya bu işin altından da kalkar. Turizm ve tarımdan da sonra Antalya Kalifornia gibi bir yazılım merkezi olabilir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

SES GETİREN PROJE ÇALIŞMALARI SON HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 2018 yılındaki ziyaretinden sonra Teknokent'in çok ilerlemeler kaydettiğini söyleyen Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz ise “Teknoloji geliştirme bölgeleri endeksinde 35. sıralardan "En İyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgesi” 1. lik ödülü alarak 10. sıraya şimdi ise 98 Teknokent arasından 7. sıraya yükseldi. Bildiğiniz gibi ses getiren proje çalışmalarımız son hızıyla devam etmektedir. 365 bin m²'lik bir alanda yer alan Antalya Teknokent bugün itibariyle %100 doluluk oranı ve 209 firmasıyla toplamda 968 projeyi bölgede yürütmüş, 270 proje çalışması ise yürütmektedir. Bu firmalardan 62 tanesi akademisyen ortaklı firma olup toplamda 104 kuluçka firmamız ve 350'ye yakın ön kuluçka girişimcimiz bulunmaktadır. Firmalarımız bünyesinde 1253 ar-ge personeli bulunmaktadır.” dedi.

ANTALYA TEKNOLOJİ VE BİLİŞİM ÜSSÜ OLACAK

Akdenizin teknoloji ve bilişim üssünü Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent'ten başlatacaklarını söylediklerini hatırlatan Dr. Yavuz, bu süreçte Antalya Teknokent Teknoloji Vadisi, Milli Muharip Uçak Projesi ve TUSAŞ Binası, Tarım Teknokenti gibi önemli projelere imza attıklarını ifade etti. Antalya Teknokent'in kuruluşundan beri yaptığı 8 milyar liralık satış ve 500 milyon dolara yakın ihracat ile hem Antalya hem de ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağladığını belirten Dr. Yavuz, bölgedeki firmaların proje fikirlerini korumaya yönelik tescilli patent sayısının da 95 olduğunu sözlerine ekledi. Açılış konuşmalarının ardından söyleşi firma temsilcilerinin ve öğrencilerin soru cevap kısmıyla son buldu.